Säännöt


Peli menee siis yksinkertaisuudessaan näin:
Hommataan 2 kpl reilusta lasista valmistettuja n. 2 dl:n juomalaseja. Naispelaajat asettavat 8 jalan ja miespelaajat 10 jalan (Allun virallisia Gappyjalkoja 9 ja 11) päähän mukinsa suoralle pelikentälle, jolla on moitteeton näkyvyys ja hyvä valaistus. Pelaajat asettuvat leveään haara-asentoon mukiensa taakse. Nojata (esim. takaseinään) ei saa, eikä ahterin alla saa olla pehmusteita. Alasti saa olla. Siitä positiosta on tarkoitus saada osuma vastustajan mukiin, niin että korkki yksiselitteisesti jää vastustajan mukiin. Pääasia on, että korkki löytyy mukin pohjalta. Johtokunta - pelin ylin päättävä elin - ei välitä vaikka puolet oluesta olisi loiskunut pois mukista mutta korkki hävytön olisi ulkopuolella. Jos itse pudotat tavalla tahi toisella, pelin jo alettua korkin mukiisi, vastustaja saa pisteen. Naisten pelissä ensin 3 ja miesten pelissä 4 osumaa saavuttanut on voittaja.
  Tarvekalut:

  0,33 l olutannos, 2 kpl
   korkki, vähintään 1 kpl, useampi parempi

  muki, 2kpl, n. 1,5 - 2,0 dl, vahvaa lasia 

  mittanauha, miehet 3050mm, naiset 2440mm

  voittamaton halu, 1 kpl rittänee 

World Gappy Federation
GAPPYN KAKSINPELIN SÄÄNNÖT
 1. 1. PELI *2. TARVIKKEET *
  2.1. LASI *
  2.2. KORKKI *
  2.3.PELIVÄLINE *
  3. KAKSINPELIKENTTÄ *
  4. PELIASENTO *
  5. PISTELASKU *
  6. PISTEET *
  7. PELIN ALOITUS *
  8. PELIN KULKU *
  9. JUOMINEN *
  10. LASIN KAATUMINEN *
  11. VALITUKSET *
  12. RANGAISTUKSET *
  13. KÄYTÖS KENTÄLLÄ *
  14. OTTELUN VALVONTA *
  15. SÄÄNTÖKOKEILUT *
  16. PELIASU *
  NELINPELISÄÄNTÖJEN EROT1. NELINPELIKENTTÄ JA VÄLINEET *
  2. PISTELASKU *
  3. PELIN KULKU *
  4. JUOMINEN *
 2. PELIGappy-peliä pelataan kahden määräysten mukaista juomaa ja lasia käyttävän pelaajan kesken WGF:n määräysten mukaisella kentällä käyttäen kruunukorkkeja.
 3. TARVIKKEET
 4. 2.1. LASIKoko n. 1,5-2 dl (normaali juomalasi), kuitenkin niin että yksi 0,33l olutpullo mahtuu kahteen lasiin. Molemmilla pelaajilla tulee olla samanlainen lasi.2.2. KORKKIKorkkeina käytetään Suomalaisen standardin mukaista kruunukorkkia. Epävirallisissa kilpailuissa voidaan käyttää myös muun maalaisia korkkeja. Korkkeja tulee olla molemmilla pelaajilla vähintään yksi pelin alkaessa. Pelaaja kerää korkkeja käteensä oman halunsa ja tarpeensa mukaan. Mikäli hänen pitää nousta hakeakseen korkkeja on hänen pyydettävä siihen vastustajan lupa.2.3.PELIVÄLINEPelivälineeksi kelpaa vain 0,33l olutpullo (merkillä ei ole väliä, minimi alkoholiprosentti 4,5%). Peli aloitetaan aina täysillä olutpulloilla. Naisilla voidaan käyttää myös siideriä, lonkeroa yms. Juomaa, joissa alkoholia on minimissään 4,5%. Muitakin juomia voidaan epävirallisissa kilpailuissa käyttää.
 5. KAKSINPELIKENTTÄ
 6. Vaatimukset:
  - Pituus naiset 2440 mm, miehet 3050 mm (8 tai 10 jalkaa), joka mitataan lasin keskipisteestä
  toiseen (Epävirallisissa peleissä voidaan käyttää mittana myös Allun jalkaa, jolloin niitä otetaan 9 tai 11)
  - Esteetön näkyvyys ja hyvä valaistus
  - Molemmat pelaajat samalla tasolla
 7. PELIASENTO
 8. Takapuoli maassa istuen laitetaan jalat lasin molemmin puolin. Kumpikaan jaloista (polvesta alaspäin) ei saa olla 10 cm lähempänä lasia. Vastustajalla tulee olla esteetön näkymä koko lasiin heittonsa aikana. Heittojen aikana ei saa nojata mihinkään.
 9. PISTELASKU
 10. Ottelu ratkaistaan miehillä paras neljästä ja naisilla paras kolmesta pisteestä. Jos tilanne on miehillä 4-3 tai naisilla 3-2 on tappiolla olevalla mahdollisuus ns."kuittiin" eli hän saa heittää vielä yhden korkin. Mikäli korkki menee sisälle, peli jatkuu. "Kuitti" on myös tämän jälkeen häviöllä olevalla pelaajalla.
 11. PISTEET
 12. Aina kun korkki putoaa lasin pohjalle ja jää sinne (oli syy mikä tahansa) saa se jonka lasiin korkki ei pudonnut yhden pisteen.
 13. PELIN ALOITUS
 14. Pelin aloittaa vieraana oleva pelaaja, huonommin MM-kilpailuissa menestynyt tai muulla tavalla sovittu aloittaja. Mikäli aloittajasta ei päästä yhteisymmärrykseen peliä ei voi aloittaa. Pelaajalla tulee olla kaksi täyttä pelivälinettä mukanaan pelin alkaessa
 15. PELIN KULKU
 16. Ensinmäisen heiton jälkeen pelaajat heittävät vuorotellen korkkeja kohti toisen lasia, kunnes korkki menee lasiin.
 17. JUOMINEN
 18. Kun korkki menee lasiin on lasi Miesten juotava tyhjäksi yhdellä lasin kallistuksella (kessto max 1min). Naisilla sallitaan max 5min juomisaika. Juomisen jälkeen poistetaan korkki lasista ja täytetään lasi.
 19. LASIN / PULLON KAATUMINEN
 20. Mikäli pelaaja kaataa itse lasinsa, saa vastustaja yhden pisteen ja pelaaja varoituksen. Pelaaja täyttää lasinsa ja peli jatkuu. Mikäli lasi kaatuu jostain muusta syystä, pelaaja täyttää lasinsa ja peli jatkuu. Mikäli pelipullo kaatuu, se juodaan pois ja jatketaan uudella pullolla.
 21. VALITUKSET
 22. Kaikki valitukset tulee toimittaa WGF:n hallituksen käsiteltäväksi kahden tunnin kuluessa pelin loppumisesta, jollekkin hallituksen jäsenistä. Valitukset käsitellään WGF:n hallituksessa ennen seuraavaa vuosikokousta.
 23. RANGAISTUKSET
 24. Mikäli pelaaja tekee jonkun sääntörikkeen annetaan hänelle varoitus. Mikäli sama sääntörike toistuu, tuomitaan hänet menettämään piste vastustajalle (eli hän joutuu juomaan lasinsa). Kolmannesta rikkeestä hänet suljetaan kilpailusta ja hänelle langetetaan WGF:n hallituksen määräämä kilpailukielto.
  Poikkeuksen tekee ns. Vakava rike, joita ovat:
  - käynnissä olevan pelin kesken jättäminen
  - virallisen turnauksen (MM-kilpailut ja Artic Cup) kesken jättäminen
  Näistä rikkeistä seuraa suoraan kilpailukielto ja kaikki pelaajan pelit mitätöidään turnauksessa. Mikäli kyseessä on Cup muotoinen ottelu, tuomitaan rikkeen tehneen pelaajan vastustaja voittajaksi.
  Poikkeus:
  Raskaana (todistettava tarvittaessa) oleva pelaaja saa luovuttaa milloin haluaa. Mutta ennen kilpailuiden semifinaalia ja finaalia täytyy pelaajan ilmoittaa voiko hän pelata pelin loppuun asti sääntöjen määrämällä tavalla. Mikäli hän ei siihen pysty, raskaana olevalle hävinnyt pelaaja pääsee jatkoon.
 25. KÄYTÖS KENTÄLLÄ
 26. Kentällä on käyttäydyttyvä herrasmiemäisesti. Jos aikoo nousta ylös, sen voi tehdä vain, jos vastustaja antaa siihen luvan. Jos joku aikoo kulkea pelikentän läpi, sen voi tehdä vain jos molemmat pelaajat antavat siihen luvan. Mikäli vastustaja poistuu pelikentältä (vastustajan hyväksyessä), hänen on palattava sinne max 5min kuluessa ja jatkettava peliä. Mikäli pelaaja pitää yli 5 min tauon pelikentällä tai ei palaa sinne 5 min kuluttua poistumisestaan (vastustajan hyväksyessä tämän) katsotaan hänen jättäneen pelin kesken. Oksentamaan saa mennä ilman vastustajan lupaa.
 27. OTTELUN VALVONTA
 28. Virallisten kilpailuiden (MM-kilpailut ja Artic Cup) semifinaaleissa, sekä finaali- ja pronssiotteluissa, toimii yksi henkilö tuomarina. Tuomari laskee osumat ja katsoo, että sääntöä noudatetaan. Muissa otteluissa pelaajat tuomitsevat itse. Mikäli säännöt eivät ole selkeät tulee pelaajien kysyä väliaikaista sääntötulkintaa WGF:n hallituksen jäseneltä. Uuudet sääntölisäykset päätetään WGF:n vuosikokouksessa.
 29. SÄÄNTÖKOKEILUT
 30. Kansainvälinen Gappyliitto (WGF) voi aika-ajoin tehdä sääntökokeiluja.
 31. PELIASU
 32. Peliasu on vapaa tai sitä ei tarvitse käyttää.
  NELINPELISÄÄNTÖJEN EROT
 33. NELINPELIKENTTÄ JA VÄLINEET
 34. Kenttä muodostuu kahdesta kaksinpelin kentästä, jotka ovat mahdollisimman lähekkäin toisiaan. Kaikilla pelaajilla on lasi.
 35. PISTELASKU
 36. Ottelu ratkaistaan miehillä paras kahdeksasta ja naisilla paras kuudesta pisteestä. Jos tilanne on miehillä 8-7 tai naisilla 6-5 on tappiolla olevalla mahdollisuus ns."kuittiin" eli hän saa heittää vielä yhden korkin. Mikäli korkki menee sisälle, peli jatkuu. "Kuitti" on myös tämän jälkeen häviöllä olevalla pelaajalla.
 37. PELIN KULKU
 38. Heittovuoro kiertää myötäpäivään. Aloittavalla joukkueella on vain yksi heitto. Vastustajan molempiin laseihin saa heittää.
 39. JUOMINEN
Kun korkki menee joukkueen jompaan kumpaan lasiin, joukkueen molemmat jösenet juovat lasinsa tyhjäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti